مرز دریایی منطقه ساحلی مرز خشکی منطقه ساحلی کشور یا ایالت آبهای جزر و مدی، اقیانوسی ایالت و خلیج فاصله30 متر- 30 کیلومتر وابسته به مسایل شهری نیوجرسی امریکا آبهای منطقه ای (3 مایل) به جز محل های ماهیگیری فاصله200 فوت از مرزهای نزدیک ساحل عوارض ساحلی+ اقدامات معین محتمل برای خسارات زیست محیطی ساحلی جزیره رود آب های ایالتی همه اراضی به استثنای ذخایر جنگلی ایالت هاوایی همه اراضی و مناطق آبی به فاصله یک کیلومتر از MHWM و مناطقی که هیچگاه در سال دچار آب گرفتگی ناشی از جزر و مد نمی شوند برونئی خط هم عمق 60 متر دستگاه های زیست محیطی و اجرایی منتخب اندونزی تا فاصله 20 کیلومتر دور از ساحل شامل جزایر Mersing مرزهای بخش مالزی خط هم عمق 100 فاتوم نواحی خارجی سیستم های ذخایر ماهیگیری که به ساحل وابسته بوده و یا متاثر از آن هستند مرزهای شهرداری های ساحلی + زمین های شهرداری با آبزی پروری در آب های شورمناطق داخلی سیستم های وابسته به دریانوردی یا یک کیلومتر هر کدام که بزرگتر باشد فیلیپین آّب های منطقه ای و جزایر دور از ساحل جزایر داخلی سنگاپور فلات قاره کم عمق مرزهای بخش تایلند - فاصله 200 متر از MHWM کاستاریکا فاصله 2 کیلومتر از MLWM فاصله 300 متر از MHWM سریلانکا - خطوط متغیر وابسته به نتایج پنج منطقه مدیریت ویژه اکوادور
نخستین گام در مدیریت مناطق ساحلی، تعیین محدوده جغرافیایی است که مدیریت باید در آن اعمال گردد. مناطق جغرافیایی زمین های ساحلی و مجاور دریا که در برنامه ICZM قرار می گیرند معمولاً به عنوان منطقه ساحلی محسوب می شوند. توصیف طبیعی از منطقه ساحلی عبارت است از یک منطقه انتقالی پویا که در آنجا خشکی و دریا با هم در تعامل بوده و هر دو ناحیه سمت خشکی و سمت آبهای نزدیک ساحل را در بر می گیرد. خط ساحلی در حقیقت فصل مشترکی است که خشکی، دریا و هوا به هم می پیوندند که یک محیط بسیار پویا را تشکیل می دهد که در آنجا مشخصه های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی به صورت پیوسته تغییر می کنند و گاهی اوقات تغییرات چشمگیری در پروفیل خط ساحلی بوجود می آید.
صخره ها، تل ماسه ها، سواحل سنگی جزر و مدی، سواحل لجنی و ماسه ای، مصب رودخانه ها، خلیج های کوچک و خورها همه به عنوان قسمت هایی از محیط ساحلی محسوب می شوند اما هنوز موقعیت مرزهای خشکی و دریا به روشنی مشخص نیست. محیط ساحلی شامل اکوسیستم های بیولوژیکی گوناگونی است که به عنوان حفاظ طبیعی در برابر طوفان، سیل و فرسایش بوده و اکوسیستم هایی همچون تالاب ها می توانند به عنوان تعدیل کننده اثرات شدید آلودگی که از سوی خشکی سرچشمه می گیرند، عمل نمایند.
مرز های منطقه مدیریتی به صورت ایده آل باید در بردارنده همه تعامل های اقتصادی، اجتماعی، زیستی و اکولوژیکی وابسته باشند که این امر بر یک منطقه وسیع دلالت دارد که در سمت دریا از منطقه ویژه اقتصادی (معمولاً 200 مایل دریایی از خط مبنا) تا انتهای حوزه های آبخیز رودخانه های ساحلی در خشکی گسترده می شود.
تعریف جامع و مورد قبول همگانی در مورد اینکه مرزهای مدیریتی در دریا و خشکی تا کجا باید ادامه یابند وجود ندارد، در جدول شماره 1 نمونه هایی از مرزهای منطقه ساحلی که در کشورهای مختلف برای طرح ICZM انتخاب شده اند، نشان داده شده است.
از آنجا که منطقه ساحلی محیطهای دریایی و خشکی را شامل میشود، دو نوع مرز دریایی و خشکی وجود خواهد داشت که این مرزها بر اساس معیارهای مختلفی تعیین می گردند. در شکل 3 مرزهای پیشنهادی برای مناطق ساحلی ایران به صورت شماتیک نشان داده شده اند. در ادامه به معرفی این مرزها و معیارهای تعیین آنها پرداخته خواهد شد.
1- اولین مرز دریایی مرز منطقه فعال رسوبی می باشد که بر مرز ناحیه فعال رسوبی منطبق است. برای تعیین دقیق مرز منطقه فعال رسوبی نیاز به دانستن پارامترهای زیادی از جمله ارتفاع موج، پریود موج، جهت موج، شیب بستر، جنس بستر، مشخصات رسوب و ... می باشد لذا تعیین دقیق مرز ناحیه فعال رسوبی کار مشکلی است، بر اساس تجارب جهانی برای سهولت تا زمانیکه مرز ناحیه فعال رسوبی در منطقه ای به طور دقیق تعیین نشده است، یک عمق ثابت برای این مرز در نظر گرفته می شود.
2- دومین مرز دریایی مرز منطقه انحصاری اقتصادی(EEZ) می باشد که بر اساس قوانین بین المللی در فاصله 200 مایل دریایی از خط مبنا (خط پایین تراز جزر ) قرار دارد.
مرز حوزه نفوذ عملکرد هر یک از سازمان های مختلف در دریا را به عنوان مرز هر یک از فازهای اجرایی در نظر گرفت.
1- اولین مرز خشکی منطبق بر خط خطر (Hazard line) می باشد. برای تعیین محل این خط بدین صورت عمل شده است که میزان برکشند طوفان، خیزآب ناشی از موج برای موجی با دوره بازگشت 50 سال و خیزآب ناشی از باد که از مطالعات پدیده های دریایی بدست آمده اند با تراز بالایی مد (MHHW) جمع شده و موقعیت خط خطر مشخص شده است. لازم به ذکر است در برخی مناطق به دلیل صخره ای بودن ساحل (شیب زیاد در پای صخره ها ) میزان فاکتورهای موثر در تعیین خط خط (میزان برکشند طوفان، خیزآب ناشی از باد و موج) ناچیز بوده لذا در این مناطق برای تعیین خط خطر میزان فرسایش پذیری صخره (عقب نشینی خط ساحلی) در طی 50 سال مورد استفاده قرار گرفته است. میزان فرسایش سالانه (عقب نشینی سالانه خط ساحلی) بر اساس مطالعات مربوط به تعیین تغییرات خط ساحلی در همین مطالعات بدست آمده و تدقیق خواهد شد.
در شکل 4 نمونه ای از مرزهای تعیین شده برای استان هرمزگان نشان داده شده است. با توجه به اینکه مقیاس نقشه های پایه 1:25000 می باشند و این نقشه ها دارای خطای ارتفاعی حدود 5 متر می باشند و ارتفاع خط خطر ( مجموع خیزآب ناشی از موج، خیزآّب ناشی از باد، برکشند طوفان نسبت به MHHW) حداکثر 5 متر محاسبه شده است، لذا به منظور نمایش خط خطر، کد ارتفاع آن بر روی این خط نشان داده شده است (شکل 5)، تا در صورت در دسترس بودن نقشه های بزرگ مقیاس بر اساس این کدهای ارتفاعی محل دقیق خط خطر در هر منطقه مشخص گردد.
منبع :
نظرات شما عزیزان: